Bağımsız Denetim

Bağımsız Denetim

Bağımsız denetimle şeffaf, açık ve anlaşılır bilgiye ulaşarak geleceğe ait sağlıklı kararlar alın!

Alanında uzman, meslekte uluslararası ilkelere hakim kadromuzla, yönetiminize yol gösterecek şekilde TFRS ve BOBI FRS ile tam uyumlu finansal tablolar hazırlayarak hem şirket içi kontrol mekanizmanızı güçlendirelim, hem de şirketinizin finansal tablolarına ulusal ve uluslararası platformlarda geçerlilik kazandıralım.

Bağımsız Denetim, bir güvence hizmetidir !

Küreselleşen dünyada parasal hareketlerdeki artış, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve şeffaf finansal tablo sunum ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Bu nedenle ortak raporlama çerçevesiyle sunulan raporlar ile karar alıcılar daha doğru karşılaştırma yapabilmektedir. Bilginin kalitesini arttırmak için yapılan Bağımsız Denetim, bir güvence hizmetidir.

Bağımsız Denetim Nedir ve Neden Gereklidir?

Bağımsız denetim, işletmelerin yıllık finansal tablo ve diğer finansal bilgilerinin genel kabul görmüş bağımsız denetim teknikleri uygulanarak, TFRS/IFRS gibi ulusal ve uluslararası finansal raporlama standartlarına uygun olacak şekilde denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasını ifade eder. Bağımsız Denetim;

  • Yönetime doğru bilgi akışı sağlar,
  • İlgili döneme doğru bir şekilde yansıyan mali tablolarla Yönetimin tahmin ve analiz yapmasına, geleceğe ait sağlıklı kararlar almasına yardımcı olur,
  • Şirketin finansal tablolarına uluslararası geçerlilik kazandırır ve uluslararası piyasalarda fon sağlanmasına ve ticari ilişkiler kurulmasına imkân tanır,
  • İşletme faaliyetlerinin yasal düzenlemelere uyguluğunu araştırır, uygunsuzluk varsa şirketin düzeltmesine imkân tanır.
  • İşletme yönetimi ve çalışanlarının hile yapmasının önlenmesine yardımcı olur,
  • İç Kontrol Sisteminin etkinliğinin artmasını motive eder,
  • Muhasebe kayıtlarında hatalı işlemlerin azalmasına yardımcı olur,
  • Bağımsız denetimden geçmiş mali tablolar ile işletmenin düşük maliyetli finansman bulması kolaylaşır,
  • Bağımsız dış denetimden geçen bir şirkette tüm ortakların haklan daha iyi korunmuş olur.

Bağımsız Denetimin İlkeleri Nelerdir?

  • a) Mesleki şüphecilik; bağımsız denetçinin, sorgulayıcı bir yaklaşımla, kanıtların geçerliliğini incelemesi ve kanıtların, işletme yönetiminin açıklamaları ve diğer bilgi ve belgeler ile çelişki içinde olup olmadığını değerlendirmesidir.
  • b) Makul güvence; bağımsız denetim, finansal tabloların önemli bir yanlışlık içermediği konusunda makul bir güvenceyi sağlayacak şekilde tasarlanır. Makul güvence, bir bütün olarak finansal tabloların nitelik ve nicelik bakımından önemli bir yanlışlık içermediğine dair bir sonuca varmada yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtının toplanmasıdır.

Bağımsız Denetim Teknikleri Nelerdir ?

Bağımsız denetçi, görüşüne esas olan sonuçlara ulaşabilmek ve yeterli bağımsız denetim kanıtı toplayabilmek için çeşitli bağımsız denetim tekniklerinden yararlanır.

  • a) Fiziki inceleme tekniği : Kalemlerin varlığını onaylamak için kullanılır. Örneğin; stokların mevcudiyeti, maaş alan personelin mevcudiyeti, işletme faaliyetleri.
  • b) Doğrulama tekniği : Doğrulama, sunulan bilgilerin veya var olan şartların dolaysız olarak üçüncü kişilerden teyit edilme sürecidir. Denetlenen işletmenin alacakları, borçları ve banka mevduatları ile ilgili olarak doğrulama işlemine başvurulur.
  • c) Yeniden hesaplama tekniği : Yeniden hesaplama, belge ve kayıtların matematiksel olarak doğru olduğunun kontrol edilmesini ifade eder.Yeniden hesaplama tekniği faiz tahakkukları gibi çeşitli tahakkuklar, belirli muhasebe kayıtlarının özetleri ve müşteri tarafından yapılan hesaplamaların denetimi için uygun bir yöntemdir.
  • d) Belge inceleme tekniği : Belge inceleme, kağıt ortamında, elektronik ortamda veya diğer ortamlarda tutulan, iç veya dış kaynaklı kayıt ve belgelerin incelenmesini ifade eder. Fatura, makbuz, sözleşme veya iptal edilen çekler gibi belgeler incelenirken belge inceleme tekniği uygun bir yöntemdir.
  • e) Bilgi toplama (soruşturma) tekniği : Bilgi toplama, işletme içinde veya işletme dışında, finansal veya finansal olmayan bilgilerin, bilgili kişilerden elde edilmesini ifade eder ve yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Diğer teknikler ile desteklenen soruşturma tekniği eğer sorular en doğru bilgiye sahip insana sorulursa çok daha fazla ikna edici denetim kanıtı sağlar.
  • f) Analitik inceleme tekniği : Analitik inceleme teknikleri, finansal ve finansal olmayan verilerin kendi içindeki ve aralarındaki rasyonel ilişkilere dayanarak finansal bilgilerin değerlendirilmesini ifade eder.Bu denetim işlemi karşılaştırmalar, oran analizleri, karşılıklı hesaplar arasında ilişki kurma gibi işlemlerden oluşur.

Bağımsız denetim yaptırmamanın sonucu nedir?

Bağımsız denetim yaptırmak zorunda olanların yönetim kurulları bunu yaptırmamaları durumunda bu şirketlerin mali tabloları düzenlenmemiş hükmündedir. Nihayetinde Şirketin finansal tablolara dayanarak yaptığı bütün işlemler yok hükmündedir. Örneğin kar dağıtamaz, sermaye artış ve azalışı yapılamaz, konkordato ilan edemez. Bundan dolayı şirketin uğrayacağı zarar ve kayıplardan yönetim kurulu sorumlu olur.

Kimler Bağımsız Denetime Tabidir ?

2019 Yılında, (2017 ve 2018 Yılı Verileri değerlendirilerek) 26.3.2018 tarih ve 2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulunca belirlenen kriterleri aşanlar Bağımsız Denetime Tabi olacaktır.

Söz Konusu 2018/11597 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre Bağımsız Denetime Tabi Şirketler;

  • a) Herhangi bir ölçüt olmaksızın (I) Sayılı Listede belirtilen tüm şirketler,
  • b) Aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki hesap döneminde aşan diğer şirketleri

1)Sermaye Piyasası araçları bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmeyen ancak 6.12.2012 tarih ve 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu Kapsamında halka açık sayılan şirketler için eşik değer;

  • a) Aktif toplamı 15 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • b) Yıllık net satış hasılatı 20 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • c) Çalışan sayısı 50 ve üstü,

2) Ekli II Sayılı Listede belirtilen şirketler için eşik değerler;

  • a) Aktif toplamı 30 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • b) Yıllık net satış hasılatı 40 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • c) Çalışan sayısı 125 ve üstü,

3) 1 ve 2 numaralı alt bentlerde belirtilenler kapsamında olmayan diğer tüm şirketler için eşik değerler; ( Genel Ölçütler;)

  • a) Aktif toplamı 35 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • b) Yıllık net satış hasılatı 70 milyon ve üstü Türk Lirası.
  • c) Çalışan sayısı 175 ve üstü,

Ayrıca Kamu Gözetim Kurumunun 21.08.2014 tarih ve 75935942-050.01.04-(01/26) Sayılı Kararına ekli listedeki şirketler TFRS (Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına) göre Rapor üretirken I ve II Sayılı Listede yer almayan şirketler isteğe bağlı olarak TFRS’ye göre veya MSUGT (Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği) Kapsamında Finansal Raporlarını ve Denetimini yaptırabileceklerdi

Ancak BOBİ Finansal Raporlama Standardı yayınlanmasıyla söz konusu MSUGT kapsamında raporlama yapan tüm şirketler 01.01.2018 ve sonraki Finansal Raporlarını ve Bu finansal Raporların Denetimi BOBİ FRS.’ye göre yapması gerekecektir.